torsdag, august 31, 2006

Privatliv i Vietnam

I dag havde jeg en interessant samtale med en af mine lokale kollegaer om privatliv i Vietnam. Der er stadig et meget striks kodeks for, hvordan man opfører sig, som ung.
For det første bor langt de fleste hjemme, til de er gift. Både min respektive kollega og hendes bror på henholdvis 30 og 33 er stadig ugifte og bor derfor hjemme. Udover det er det stadig ikke almindeligt, at man som nygift flytter for sig selv. Det er normalt, man flytter ind hos gommens familie. Det er dog ved at ændre sig til en mere moderne tilgang, hvor det at blive gift betyder, at man starter sit eget hjem.
For det andet er det meget normalt, familierne bor i meget små huse/lejligheder, og privatliv hører ikke til livets små glæder. I Danmark har enhver teenager med respekt for sig selv sit eget værelse, veludstyret med tv, dvd, computer osv. Her deler man (selvfølgelig afhængig af indkomstklasse) ofte værelse med brødre og søstre. Og som min kollega udtrykte det, var hun nu i en alder af 30 ved at være lidt træt af, at man altid skulle stemme om, hvilken tv kanal, man skulle se, eller at der aldrig var fred til at læse en bog.
Når de unge mennesker (nu lyder jeg meget gammel) skal mødes, kører de ud på deres scooter, køber is, kører lidt rundt til caféer og ellers fræser de bare rundt i trafikken, indtil det er sengetid. At køre på scooter er også en god undskyldning til at komme tæt på det modsatte køn (eller det samme, hvis det er den vej, man svinger), da en scooter ofte kan bære 3-4 vietnamesere. Skulle man være i den situation, at denne køren rundt resulterer i en kæreste, opstår endnu et problem!
Privatliv er jo som nævnt ikke eksisterende, og hvad gør man så i et samfund, hvor det at holde hånd og kysse offentligt først er noget, man er ved at vænne sig til? De fleste kører ud til søerne, som ligger rundt omkring i Hanoi og sætter sig på en bænk og hænger ud der og forsøger at røre lidt ved hinanden i smug (i virkeligheden er det ofte ikke særligt diskret). Ved nogle af de større søer, kan man leje vandcykelsvaner, og eftersigende er disse svaner også et yndet udflugtsmål, hvis man skal have lidt mere privatliv. Endelig er der de såkaldt "Love hotels", der kan lejes på timebasis. De ligger dog lidt udenfor centrum...

Slutteligt bør jeg nok lige tilføje, at abortraten i Vietnam er en af verdens højeste. Men som I sikkert kan læse fra ovenstående post, er der jo ingen pæne piger, der indlader sig på fysiske aktiviteter før ægteskabet. Dobbeltmoralen længe leve!

Ingen kommentarer: